Zwollenaren René Poppe en Anita Valen winnen de 1/4de triathlon in Zwolle

Zwolle – 14 september 2013

Onder behoorlijke pittige omstandigheden hebben vandaag vele triatleten de wedstrijd in Zwolle voltooid. Regen en wind waren aanwezig, maar mooi prestaties voerden de boventoon.

Kwart Triathlon

In de ochtend gingen ruim 100 individuele deelnemers van start aan de 1/4de triathlon. Tijdens deze derde editie van de Triathlon Zwolle werd deze serie voor het eerst georganiseerd. Het leverde gelijk een spannende strijd op tussen Zwolse atleten. René Poppe en Peter van Grootheest waren aan elkaar gewaagd. Peter kwam als eerste zwemmer uit het water en werd op gepaste afstand gevolgd door Poppe. Na een sterke wissel van beide personen, werd er op het fietsparcours flink geknokt door Peter om de eerste plaats te behouden. Hij moest hier iets inleveren, maar wist toch als eerste de wisselzone bij de Milligerplas te bereiken. Zijn voorsprong was inmiddels geslonken tot 5 seconden. Poppe die van Grootheest voor zich zag lopen wist daar wel raadt mee en gaf flink gas en wist door een fantastische looptijd Peter in te halen en finishte uiteindelijk ruim twee minuten voor Van Grootheest. Poppe kwam binnen in 1:55:53 en werd hiermee de eerste winnaar van de ¼ triathlon in Zwolle.  Van Grootheest klokte een mooie tijd van 1:58:30. André Plette kwam als derde over de streep in 1:58:56

winnaars

Bij de dames was de strijd minder spannend, alhoewel Saskia Bekhuis de wedstrijd heel sterk begon door als eerste uit de Milligerplas te komen. Met ruim 3 minuten voorsprong op de uiteindelijke winnaar begon zij aan het fietsonderdeel. Echter de Pijlsnelle Anita Valen wist haar al rap bij te halen. Door maar liefst 10 minuten sneller te fietsen dan Bekhuis, kwam zij als eerste terug in de wisselzone, waarna ze klus enkel hoefde te klaren door een goede 10KM te lopen. Anita Valen kwam als eerste dame binnen in 2:09:38, gevolgd door Ann Schoot Uiterkamp 02:16:59 en Ingrid Tempert 2:17:31.

Achtste Triathlon

De 1/8ste triathlon is een mooi snel onderdeel van deze triathlon. Deelnemers moeten 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Aan de start vanaf 12.00 uur verschenen ruim 200 deelnemers. Dit zorgt uiteraard voor een hoop spanning op het parcours.

Casper van Dam wist dit jaar het parcours als snelste af te leggen en bleef Tom Fokkens uit Zeewolde voor. Fokkens die in juni nog de kwart triathlon in Huizen wist te winnen liet Casper van Dam niet gemakkelijk winnen. Vanaf het zwemmen zaten ze dicht bij elkaar. Ook hier werd de slag pas tijdens het hardloop onderdeel geslagen. Van Dam wist Fokkens maar 17 seconden achter zich te laten en kwam binnen in 1:05:03. Tom Fokkens klokte 1:05:20. Sidney Lubbinge werd derde in 01:06:40

Bij de dames stond vooraf de winnares al bijna vast, ze moest het alleen nog even doen. De jonge en zeer talentvolle Elianne Huitema stond vandaag in Zwolle aan de start. Op weg naar haar Olympische droom pikte ze deze mooie wedstrijd nog even mee. Op het zwemonderdeel wist ze de concurrentie gelijk ver achter haar te laten en deze voorsprong gaf ze ook niet meer weg. Ze kwam solo over de streep  en klokte 1:11:59. De eveneens succesvolle triathlete Susan Boode uit Holten wist tweede te worden in 1:15:15. Derde werd Berber Bergsma 1:18:15

Bekijk hier de samenvatting van Sportiefzwolle.nl

[iframe src=” //www.youtube.com/embed/sn0tCKceDXU ” height=”315″ width=”420″ allowfullscreen=”” frameborder=”0″]

Team Triathlon

Bij de teams kon gekozen worden tussen een Kwart- en Achtste afstand. Een leuke estafette triathlon waarbij de samenwerking tussen de atleten voorop staat.

Er ontwikkelde zich een leuke strijd op de kwart triathlon tussen de teams Lekker Bezig! en Team Cyclorrrock. De snelle zwemmer Marco Kooiman uit Hilversum van Team Cyclorrrock begon de wedstrijd aan kop en kwam met een voorsprong van ruim 2 minuten uit het water. Fietser Martijn Prins had op het zware fietsparcours moeite om deze voorsprong vast te houden en team Lekker Bezig! wist Martijn tijdens het fietsen in te halen. Echter was het Team Norbert Geerts Sportmasagge dit beide teams op het fietsonderdeel te snel af was. Heini Koornberg kwam als fietser als eerste binnen. Doordat de teams Lekker Bezig! en Team Cyclorrrock over betere lopers beschikten ging de strijd uiteindelijk tussen deze twee teams waarbij Team Lekker Bezig uiteindelijke met de taart naar huis mocht.

De Zwolsche Jongens stonden weer voor de derde keer aan de start aan de Achtste team triathlon.. Waar ze de eerste editie al op hun naam schreven, moesten ze vorig jaar met de tweede plaats genoegen nemen. Dat lieten ze zich niet nog een keer gebeuren. Het team van Pim Post, Bernard Los en Joep Emmen was oppermachtig en bleef de hele wedstrijd voorop en pakten zij hun tweede titel op de achtste team triathlon!

ParaTriathlon

6 teams van De Vogellanden stonden er dit jaar aan de start in Zwolle. De gehandicaptenserie werd afgelegd over een achtste afstand. De 6 teams gaven elkaar weinig ruimte om te winnen. Tussen de nummers 1 en 2 zaten maar 4 seconden. Eelke Vaatstra was heel snel op het zwem onderdeel. Teamgenoot Romy Holtrop wist de voorsprong nog wel vast te houden, maar het team van Niek Bergman, Michiel Kruizinga en Chiel Albers, wisten het team nog te achterhalen en op het laatste Wheel onderdeel kwamen zij voorbij en eindigden zij op de eerste plaats in 1:25:46.

StepOne Triathlon Circuit

Vandaag was de finale van het StepOne triathlon circuit. Een circuit over 5 wedstrijden in het oosten van het land. Een spannende strijd werd geleverd bij de Kwart Triathlon 40+. Theo Fuhler stond hier na Vroomshoop al aan kop, maar moest er vandaag nog alles uithalen om met de eretitel naar huis te gaan. Uiteindelijk lukte hem dit en wist hij Peter Haverkort en Benny Everts voor te blijven.

Op de achtste gaven Henk Jan van Goor, Michiel Broeksma, Susan Boode en Annelies Vrancke hun voorsprong na de wedstrijd in Vroomshoop  niet meer weg en zo betraden zij de hoogste trede in Zwolle!

Alle uitslagen: Uitslagen 2013

Foto’s: Facebook van TV Triade
Foto’s: Sportiefzwolle.nl