Voorkom (beginners)fouten

Iets nieuws proberen op de wedstrijddag

Deze fout komt veel voor en staat in veel lijsten met (beginners)fouten op nummer 1. Probeer te trainen met alles wat je tijdens een wedstrijd gebruikt. Ga ook de wedstrijd in zoals je dat vaak hebt geoefend. Dat betekent ook dat je in een vertrouwd tempo van start gaat. Veel triatleten hebben nog wel eens de neiging om te snel van start te gaan. 

Ken je uitrusting van binnen en buiten. Ken je materiaal! Dit geldt ook voor kleding en voeding. Het is niet aan te raden om voeding waar je niet mee hebt getraind te gebruiken. Triathlon Zwolle heeft alleen water op het loopparcours. 

De regels niet kennen

Wist je dat je ten minste drie fietslengtes (12 meter) achter de deelnemers voor je moet rijden tijdens het fietsgedeelte van een triathlon? Wist je dat je bestraft kan worden als een toeschouwer naast je gaat lopen of een waterfles aangeeft? Of dat je geen oortjes mag dragen tijdens het racen? 

Het is belangrijk dat je je verdiept in de regels van een triathlon en eventueel aanvullende regels die gelden voor de wedstrijd waar je aan deelneemt. Zo voorkom je onverwachte (tijd)straffen en misschien zelfs een diskwalificatie. 

Nog een tip: bestudeer het hele parcours grondig zodat je weet wat je te wachten staat. Weet ook hoever je moet lopen in de wisselzone en wanneer je op de fiets mag stappen. 

De weg in het transitiegebied (wisselzone) niet kunnen vinden

Je hebt tijd nodig om bekend te raken met de wedstrijd zelf. Voornamelijk met de overgangsgebieden (wisselzone) waar de transitie tussen de drie onderdelen plaatsvindt. Bekijk van tevoren uit welke richting je komt vanaf het zwemmen, op welke manier je weer naar buiten gaat en terugkomt op de fiets, en waar het hardlopen zal starten. Neem de tijd om deze in- en uitgangen na te lopen binnen dit gebied. Weet welke plek van jou is, maar doe dit niet aan de hand van andere fietsen. Die ene felroze Canyon is misschien al verdwenen wanneer je klaar bent met zwemmen. Raak op dezelfde manier vertrouwd met het parcours. 

Niet trainen voor overgangen

Transities zijn de overgangen tussen de onderdelen. De overgang tussen zwemmen en fietsen wordt T1 genoemd. De overgang tussen fietsen en hardlopen heet T2. Transities maken net zoveel deel uit van een triathlon als de losse onderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen. Veel beginners vergeten echter te trainen voor dit onderdeel. Oefen zo vaak mogelijk met onder andere het afnemen van je wetsuit, zwembril en badmuts. Train als je uit het water komt om zo snel mogelijk je fietsspullen aan te trekken en op fietsbenen te gaan hardlopen. Veel elite- en pro- triatleten klikken de schoenen alvast op de fiets, zodat ze op blote voeten uit de overgang kunnen rennen, op de fiets kunnen springen en met hun voeten in de schoenen kunnen glijden. Het is indrukwekkend om te zien, maar er is wel veel oefening voor nodig. Dit is niet verstandig om voor de eerste keer in een race te proberen!

Fiets in de verkeerde versnelling zetten

Zodra je bekend bent met de parcours, ben je ook bekend met het terrein vlak na T1. Het is belangrijk om de fietstocht in de juiste versnelling te beginnen, zodat je je kracht direct kan maximaliseren. Je moet je goed bedenken in welke versnelling je het fietsonderdeel gaat starten.

Te veel of te weinig drinken

Er zijn enorm veel variabelen die de juiste hydratatie beïnvloeden. Zo is de juiste vochtinname afhankelijk van het weer, de duur van de race en je eigen unieke fysiologie. Terwijl je in training bent, moet je bepalen hoeveel vloeistof je lichaam nodig heeft onder de verschillende omstandigheden. Over het algemeen, als je training of wedstrijd minder dan een uur duurt en de hitte niet te extreem is, heb je waarschijnlijk geen extra vloeistof nodig. Je moet dan wel voldoende voor en na de wedstrijd drinken. Tijdens evenementen die een uur of langer duren, is het belangrijk om voldoende te hydrateren. 

Je spullen ruim uitstallen in de wisselzone

Er is vaak erg weinig ruimte in de transitiezones. Wees zuinig met de ruimte om ook genoeg ruimte over te laten voor de mensen om je heen.  Daarbij wordt er goed gelet op gedragingen in de wisselzone. Let dus goed op dat er straffen kunnen worden uitgedeeld als je je spullen niet goed opbergt of de fiets op een verkeerde manier terugzet in de rekken. Haast is zelden goed: zorg voor je spullen en wees netjes in de wisselzone.

Alles te snel willen doen

Veel triatleten hebben de neiging om erg enthousiast te starten. Het is dan ook heel normaal om te zien dat met name beginners erg snel willen zwemmen, zich kapottrappen op de fiets en dan de man met de hamer tegenkomen tijdens het hardlopen. Er is maar een advies: vertragen! Je eigen tempo hanteren, zodat je de race sterk kan eindigen.

Afval weggooien

Hier kunnen we kort over zijn: gooi geen afval langs het parcours. Gooi alleen afval weg op de plekken die daarvoor zijn aangewezen. In het geval van Triathlon Zwolle is dat in de wisselzone.  Het geeft bij toeschouwers ook een slecht beeld én kan voor de atleet leiden tot een tijdstraf of zelfs diskwalificatie.

Niet trainen in open water

Triathlon Zwolle vindt plaats in open water.  De meesten van ons trainen voor wedstrijden wel in een zwembad, maar zwemmen tijdens de wedstrijd in een meer, zoals in Zwolle is écht andere koek! Die overgang kan heftig zijn, omdat het zicht minder is en zwemmen in open water desoriënterend kan werken. Zorg er dus voor je wat tijd vrij maakt om te oefenen met zwemmen in open water voordat je een triathlon gaat doen. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Een belangrijke tip is om voor de start voor jezelf een vast oriëntatiepunt te kiezen (dus niet dat oranje busje dat halverwege het zwemmen wegrijdt) dat je tijdens het zwemmen kunt gebruiken om zo recht mogelijk naar de boei te zwemmen. Mocht je tijdens het zwemmen problemen ervaren, geef dit dan duidelijk aan door te stoppen met zwemmen en met armbewegingen in de lucht de aandacht te trekken van de begeleiding op het water.